Agenda

agenda

Vrij. De betekenis van dit kleine woordje zorgt al eeuwen voor filosofisch hoofdbreken. Toch is het voor de meesten onder ons gewoon duidelijk: vrij is het tegenovergestelde van gevangen. En over gevangenschap gaat het deze keer.

Dus kom vertellen over je tijd in de Blokhuispoort, JPC De Sprengen of de Bijlmerbajes. Vertel ons over hoe je moeder je iedere week kwam opzoeken, of juist hoe ze wegbleef. Deel met ons je relaas over hoe straatvrees je thuis hield, over de ontvoering van je beste vriend, concentratiekamp Vught of de gevangenis die huwelijk heet of eigen lichaam. Anders: laat ons weten hoe je een nacht vast zat op school, omdat je na het nablijven nog even moest plassen en daarna de deur van de wc niet meer open kreeg.

Bewakers hebben ook hun verhaal: vertel hoe je verliefd werd op één van je gevangenen. Over hoe gemakkelijk je met de zwaarste criminelen om kan gaan, maar je eigen kinderen niet eens naar bed krijgt. Of over de euforie die je voelde toen je eindelijk De Neus in de boeien sloeg.

 

Illustratie: Maren Bruin