Stichting Echt Gebeurd

Hoe vertel ik een verhaal

Instructies voor het vertellen van een goed verhaal: tips van de redactie

 Hoe vertel ik een verhaal?

  • Bij Echt Gebeurd worden alle verhalen verteld zonder aantekeningen erbij! Dus: voorlezen gebeurt niet, en ook een puntenlijstje wordt niet gebruikt. Dat lijkt eng, maar het voordeel is dat je verhaal directer en levendiger is. Daarnaast vindt niemand in de zaal het erg als je hapert of iets vergeet.

  • Het verhaal moet gaan over jouzelf. Het moet gaan over iets dat je zelf beleefd hebt. Hoe mooi het verhaal over het leven van je oma ook is - het is niet waar we bij Echt Gebeurd naar zoeken.

  • Vergeet niet dat een verhaal nooit alleen gaat over iets opmerkelijks of onverwachts dat gebeurde. Vaak blijkt een kleine gebeurtenis ook een aanleiding om iets over een bijzondere tijd, situatie of omgeving te vertellen. Een klein ongeluk in een kraakpand kan bijvoorbeeld aanleiding zijn om uit te wijden over hoe dat kraakpand er uitzag, wie er woonden, wat er van de mensen geworden is en hoe je er terechtkwam.

  • Houd de lengte van je verhaal binnen de 7 minuten. Dat lijkt heel kort, maar in de praktijk blijkt dat je in dat bestek al heel veel kunt vertellen.

  • Het helpt bij het vertellen van een verhaal als je van tevoren al een beginzin hebt verzonnen. Op die manier kun je meteen uit de startblokken vertrekken. Bovendien heb je dan iets om je op te concentreren als je er eenmaal staat.

  • Ook een eindzin moet je vast hebben staan. Het kan handig zijn om te eindigen met een soort overkoepelende gedachte. Probeer te bedenken waarom het verhaal belangrijk voor je is. Misschien heb je iets geleerd, of misschien ben je door dat wat er gebeurde een klein beetje anders over jezelf (of over de wereld) bent gaan nadenken. Als je een vaste eindzin hebt, weet je ook zeker dat je niet eindigt met 'Nou ja, dat was het.’ De redactie van Echt Gebeurd helpt natuurlijk ook graag bij het verzinnen van een goede eindzin.

  • Wees niet bevreesd als je geen podiumervaring hebt. We hebben vaak mensen te gast die nooit op een podium staan, en hun verhalen doen absoluut niet onder voor de rest. De sfeer in Toomler tijdens de Echt Gebeurd-middagen is heel relaxed, de mensen zijn aandachtig, omdat iedereen voelt dat het bijzonder is dat er een persoonlijk verhaal gedeeld wordt met een zaal. Als je nog nooit in Toomler bent geweest: het is een gezellige zaal waar ongeveer 150 bezoekers in kunnen. Het is tegelijkertijd een soort café, dus er worden ook tijdens de verhalen drankjes rondgebracht, maar het barpersoneel is erop getraind dit zo stil mogelijk te doen. Alle aandacht gaat naar het podium.

  • Heb je nog steeds zin om een verhaal te vertellen? Geef je dan hier op. Als het goed is krijg je snel een reactie. Helaas kunnen we niet aan iedereen een vertelplek bieden. Dat kan komen doordat er te veel verhalen zijn en er een keuze gemaakt moet worden, of doordat je verhaal minder goed bij ons past, of doordat het te veel lijkt op een ander verhaal dat diezelfde middag al wordt verteld.