Stichting Echt Gebeurd

Wat is Echt Gebeurd?

In de herfst van 2008 werd de eerste Echt Gebeurd georganiseerd in de Amsterdamse comedyclub Toomler. Inmiddels zijn er ook al edities van Echt Gebeurd geweest op Lowlands, Crossing Border, Into the Great Wide Open, het IDFA en Theater Walhalla in Rotterdam. Sinds 2017 zijn er bovendien Echt Gebeurd-gala’s geweest in De Kleine Komedie in Amsterdam en in januari 2020 maakten we een tour langs vijf grote Nederlandse theaters.

Wat doet Echt Gebeurd?
Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen die ze zelf hebben beleefd. Het idee voor Echt Gebeurd is geïnspireerd door het Amerikaanse ‘The Moth’. Anders dan bij The Moth leest er bij Echt Gebeurd ook elke maand iemand voor uit het dagboek dat hij of zij bijhield als puber.

Zolang mensen kunnen praten, vertellen ze elkaar verhalen. In die zin is Echt Gebeurd verre van nieuw. Wel nieuw is dat we, omringd door tv, smartphone, internet, radio en film, niet meer gewend zijn om gewoon te luisteren naar iemand die een verhaal vertelt. Echt Gebeurd houdt het midden tussen theater en de verhalen die je elkaar vertelt na een lekkere maaltijd. Onze vertellers vertellen uit het hoofd, dus zonder aantekeningen of van buiten geleerde teksten.

Wie vertelt bij Echt Gebeurd?
Echt Gebeurd heeft heel verschillende vertellers. Veel van hen hebben geen podiumervaring. Daarom zijn er al veel mooie en bijzondere verhalen te horen geweest: van een politieman tijdens de kroningsrellen, van een vrouw die moest vluchten uit Iran, maar ook van een jongen die tegen wil en dank hoog op de lijst van een politieke partij terechtkwam.

Wat is Echt Gebeurd?
Echt Gebeurd is een activiteit van Stichting Echt Gebeurd. De redactie van Echt Gebeurd bestaat uit Paulien Cornelisse, Micha Wertheim, Arianne Hinz en Renette Kwakkenbos en Tom van Rooijen. Onze directeur is Hannah Ebbinge en onze wekelijkse podcast wordt verzorgd door Gijsbert van der Wal. De illustraties bij de podcastafleveringen worden gemaakt door Jill Heesbeen.